Publicat per & arxivat en General.

Descobrint l’essència del Pirineu Oriental, entre Ulldeter i Coma de Vaca


Detalls tècnics

  • Punt de sortida i arribada: pàrquing de Coma d’Orri.
  • Distància total: 30 km aproximadament.
  • Desnivell positiu: 2500m.
  • Altura màxima i mínima: 2883m (Bastiments) i 1590m (Pla de la Molina).
  • Durada: 8:30 hores.
  • Dificultat: alta per l’exigència física si duem a terme l’activitat en una sola jornada. Si la dividim en dues fent nit al refugi de Coma de Vaca o acampant a mig recorregut, l’exigència canvia notablement.
  • Punts d’interès: Vall de Coma de l’Orri, coll de Coma d’Orri, coll de la Marrana, refugi de Coma de Vaca, col de Torreneules, Puig de Fontnegre, Rocs Blancs, Cim Alt de les Arques, Pic Superior de la Vaca, Pic Inferior de la Vaca, Pic de la Fossa del Gegant, Pic dels Gorgs, Pic de Freser, vall de Carançà, Pic de Bastiments.
  • Material: botes de muntanyamotxilla 20-30 litrescantimploragps, …
  • Cartografia: Mapa Alpina Costabona

Fantàstica ruta circular per descobrir un dels paratges del Pirineu Oriental, seguint part de la ruta dels 3 Refugis.
Sortim de la curva del Pla de Molina per remuntar tota la vall de Coma d’Orri fins a l’alçada del coll de la Marrana. D’aquí, anem a buscar el GR11 que baixa cap al refugi de Coma de Vaca (després d’uns 4km aprox.) per la Coma de Freser.

Ascens per la vall de Coma de l’Orri fins al coll. Vistes del Pla de la Molina al fons.

Arribats a l’estètic refugi, ens caldrà remuntar pel Torrent de Coma de Vaca, seguint la vall que s’intueix a la dreta del refugi. El primer tram per dins el torrent és realment preciós, saltant d’una banda a l’altre del riu per poder progressar. Ja al final de la vall i amb el circ davant, atravessem el torrent cap a l’esquerra per afrontar una forta pujada fins el coll de Torreneules.

Descens des del coll de la Marrana cap al refugi de Coma de Vaca per la Coma de Freser.

La companya de fauna “salvatge” en plena natura sempre és una glopada d’aire fresc.

L’estètic refugi de Coma de Vaca ubicat en un punt privilegiat. A la dreta el descens de la Coma de Freser, a darrera el Torrent de Coma de Vaca.

A l’altre costat tenim la baixada a Núria, peró nosaltres girem a la dreta per seguir la carena, encadenant el Cim de la Coma del Clot (2726m), baixem al collet de Fontnegre, pugem al Puig de Fontnegre (2722m), el cim de Rocs Blancs (2765m), el Cim Alt de les Arques (2786m), i acabem flanquejant fins arribar al coll de Noucreus. En aquest punt girem a la dreta i canviem de direcció per encadenar el (2801m), baixem al coll de Carançà i continuem amb el Pic Superior de la Vaca (2825m) i el Pic Inferior de la Vaca (2805m). Baixem direcció al coll de Tirapits i ràpidament girem a l’esquerra per agafar el sender que ens porta a la Cabana de Tirapits, un refugi de pedra seca aïllat i amb ràdio d’emergencia.

Carenes inacavables amb vessants de tots colors. El Pirineu oriental és plè de racons màgics.

L’espectacular Vall de Carançà amb l’Estany Blau, l’Estany Negre i l’Estany de Carançà al fons.

Des d’aquí ens enfilem altre cop a l’aresta per pujar al Pic dels Gorgs (2851m) primer i el Pic de l’Infern (2869m) després. El dia s’emprenya i en l’ascens al Pic de Freser (2835m) el cel es tapa, comença a pedregar i els espetecs fan trontollar les muntanyes. Quina por. Només ens queda superar les Collades de les Comes de Malsinferns per pujar cap al Bastiments del Piolet (2881m) i al Bastiments (2883m).

Sortosament el temporal afluixa i la baixada cap al coll de la Marrana ja no precipita. Des d’aquí, seguim perdent metres fins al refugi d’Ulldeter i després pel GR. Evitem la carretera (excepte en la curva del pàrking de baix) pel corriol de la dreta. Després del tram asfaltat, a la dreta apareix un sender del GR11 que ens porta directe, a través de 2.7km al punt d’inici.

30km, 2500m+ que es poden dividir en dues etapes si fem nit al refugi de Coma de Vaca. També es pot escurçar el recorregut si quan pugem pel torrent de Coma de Vaca ens enfilem directament al coll de Carançà, que queda a la dreta.

Track activitat

Circular entre Ulldeter i Coma de Vaca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *