Publicat per & arxivat en General.

Ascens i descens de l’estètic corredor de la Essa a la cara NW del Gran Encantat, al Parc Nacional de Sant Maurici


Detalls tècnics

Sortim del pàrking de la central elèctrica d’Espot amb la Nuere del ’80 carregada com una mula. Superem Prat de Pierró i un cop a l’estany de Sant Maurici baixem fins el refugi Ernest Mallafré, on deixem la bici i busquem la tant anel·lat or blanc. No cal dir que som la gran atracció de tots els turistes, entre comentaris poc corrents i mirades de menyspreu.

Taxi amb tots els extres!

Taxi exprés ecofriendly des d’Espot fins al Refugi Ernest Mallafré.Travessem el riu de Monastero i enfilem per bosc directes als Encantats. Després de menys de 5′ calçem esquís i seguim guanyant alçada. Quan el bosc comença a clarejar, fem una diagonal a la dreta, flanquejant la paret N dels Encantats. Superem un primer mur rocós que ens dóna unes bones vistes de l’entrada de la Vall de Monestero. Just en aquest moment, a l’esquerra trobem el con de sortida del corredor. Tot i que l’entrada és evident, fa dubtar ja que sembla morir al cap de 20m. Però no és així, ja que gira a la dreta i allà ja es veu clarament el recorregut del corredor. Una bona referència és l’espatlla dreta del Gran Encantat. Des de peu de corredor veurem perfectament el relleu de l’aresta somital.

L’ascens el fem amb grampons i algun tram amb doble piolet per zones més regelades i verticals (50-55º). Pujada molt agraïda, amb bones vistes de l’estany de Sant Maurici. Serpenteja i guanya alça ràpidament ja que el pendent és constant. A la part alta trobem una zona més complexaque ens porta a un mini corredor a l’esquerra per acabar saltant a la dreta un com arribats a la zona rocosa. Des d’aquí ja afrontem els últims cinquanta metres fins a la part alta. Bones vistes de la Valleta Seca, de la vall del riu Serull i de la zona d’Amitges.

Corredor de la essa, just a la dreta del Gran Encantat.

Ascens pel mateix corredor, amb zones més estretes, però amb un pendent constant. Al fons Sant Maurici.

Part alta del corredor, amb els trams més estrets i exposats. Entorn de fantasia entre agulles granítiques.

La sortida és amb esquís des de la mateixa aresta. Un luxe. El primer tram està molt just de neu per una allau de lliscament vassalt que a fet nèt. Però la salvem i encarem el tram central amb unes condicions de neu primavera òptimes que ens permeten baixar amb el gas a fons.

Baixada llarguíssima que sembla no tenir fi. No val a badar. La major part del recorregut és ample, però les parets rocoses, el pendent mantingut i la neu canviant no ens permeten error.

Sens dubte, un gran tresor al cor del Pallars Sobirà, al Parc Nacional, a la muntanya més emblemàtica de la zona de Sant Maurici.

Desfem l’aproximació fins al refugi per recuperar la bici i deixar-nos portar per la pista fins al cotxe amb un somriure d’orella a orella.

Tack activitat

Espot – Sant Maurici – Refugi Ernest Mallafré – Canal S – Gran Encantat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *